Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Михайлова: 160 фирми са забавили заплатите на служителите си тази година

Снимка: БГНЕС

160 фирми са забавили заплатите на служителите си тази година. През последните 2 години обаче намалява периодът, за който бизнесът дължи пари на работниците. Половината от фирмите обикновено закъсняват да платят за месец, а много малко са тези, при които закъснението е повече от три месеца,  коментира пред "Хоризонт" изпълнителният директор на агенция "Главна инспекция по труда" Румяна Михайлова.

Статистиката на Главната инспекция по труда сочи, че към момента общо дължимите заплати към работници са в размер на 105 милиона лева, но част от средствата са дълг отпреди 2013-а година от фирми, които вече са фалирали или са в несъстоятелност, обясни Румяна Михайлова.

И в тези случаи възможността работниците да получат заплатите си е единствено и само чрез съда.

От началото на годината забавените заплати са за 6,5 милиона лева, но също толкова са изплатени след намесата на трудовата инспекция. Най-често бизнесът се оправдава за закъснението с лошата икономическа среда.

Имат своите оправдания за липса на поръчки и понякога за пазари, които не са вече достъпни за тях. Обяснението винаги или почти във всички случаи е свързано с неритмично производство, породено от несигурност в поръчките, както и пазарите.

Традиционните сектори, където се бавят заплати, според наблюденията, са търговия, ресторантьорство, строителство, сухопътен транспорт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!