Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един човек е загинал, трима се издирват при инцидент в курортен комплекс "Слънчев ден"

| обновено на 08.04.15 в 21:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един човек е загинал, други трима се издирват след срутване на стара 10-етажна сграда, която е била в процес на разрушаване в курортен комплекс "Слънчев ден" край Варна. Това е старият хотел "Вероника", който е трябвало да бъде съборен, а на негово място да се издигне нова сграда.

Според специалистите се е получило "неконтролируемо свличане на строежа".

До този момент не е известна самоличността на хората, които се издирват, както и на загиналия, тъй като тялото му е напълно смачкано от срутилата се върху него строителна маса.

Иван Иванов, директор на Областната инспекция по труда, каза, че според намерени у загиналия документи, установен е единният му граждански номер, той не е имал трудов договор с фирмата "Бултрансгруп", която е подизпълнител на фирмата "Планекс", която надзирава целия строеж. В Пето РУП - Варна ще продължат усилията за установяването на самоличността на хората.

Засега няма информация за други хора, които се издирват. В близост не е имало туристи, тъй като обектът отдавна не е работел, а и в момента няма още туристи.

Екипи на пожарната, "Гражданска защита" и полицията се опитват с термокамери да открият тримата работници. Според комисар Тихомир Тотев разчистването вероятно ще продължи много дни, тъй като са се срутили много плочи. С метални почуквания по руините са се опитали да установят контакт с евентуално затрупаните, но без успех.

На мястото пристигна Стойка Василева от Девня. Нейният мъж Тодор, на 46 години, от 10 дни работел на строежа.

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев свиква тази вечер кризисния щаб в Областната управа, за да се реши какви действия ще се предприемат, но при всички случаи разчистването и разследването на инцидента ще продължат поне няколко дни.

Курортен комплекс "Слънчев ден" е изграден по времето на социализма, намира се на 10 км североизточно от Варна. За времето си той е бил един от най-луксозните и там са почивали високопоставени партийни и държавни служители. След края на комунизма комплексът е приватизиран и отворен за туристи, състои се от четирихотела. Три от тях работят по системата "Ол Инклузив" - 3-звездният "Вероника", 4-звездните "Марина" и "Мираж". Най-скъпият хотел е 5-звездният "Палас".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!