Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметровите превозвачи против идеята на КЗК да отмени ограничението в цените на услугата

Снимка: cpc.bg

Таксиметровите превозвачи са против намерението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да отмени ограничението в цените на услугата. Ако отпаднат минималният и максималният праг за таксиметров превоз, ще се стигне до фалити и разрастване на сивия сектор, реагираха от бранша.

Ако минималната и максималната тарифа за таксиметров превоз бъдат отменени, за което настоява регулаторът, ще се върне хаосът на пазара, предупреди председателят на Камарата на таксиметровите водачи и превозвачи Атанас Атанасов.

Ще се върне старото положение, в което се возеше за 1 лев от всяка точка. Тези, които са редовни данъкоплатци, които редовно си плащат данъци, осигуровки и така нататък, те не могат да си позволят тези ниски цени, те са обречени на фалит.

На тези притеснения говорителят на КЗК Марио Гаврилов отговори:

Всичките тези проблеми са проблем на контрол на институции, на данъчни органи, на Министерство на транспорта и така нататък. Така че въпросът опира до контрол и контролът не бива да бъде изместван с регулаторни мерки.

От Комисията смятат, че със смяната на праговете на цените и възможността общинските съвети да определят броя на такситата в общините, ще гарантират конкурентната среда. Антимонополният орган се позовава и на практиката в повечето европейски държави, където единственият регулатор е пазарът.

Повече по темата ще чуете в предаването "Хора, пътища, автомобили" по "Хоризонт".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!