Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди кипърски гърци пресичат “зелената линия”, разделяща Кипър, за да отбележат Разпети петък във Фамагуста

Снимка: Бранислава Бобанац

Тържествената служба носи не само религиозен смисъл, но изпраща и силно послание за обединяване на страната.

Като историческо събитие се определя провеждането на литургията и траурната процесия на Разпети петък, т. нар. Епитафия, в окупираната Фамагуста, вече за втора поредна година. Традицията бе възстановена през миналата година, след прекъсването й през 1957 г. в резултат на размирици между кипърските гърци и кипърските турци. Около 4000 поклонници, колкото и преди година, се очаква да преминат през буферната зона и да се съберат в окупирания град, съобщи кметът на Фамагуста /в изгнание/ Алексис Галанос.

Тържествената служба се провежда в църквата “Св. Георги Ексоринос”, която се намира в средновековния град на Фамагуста, близо до оградения с телена мрежа град-призрак Вароша. Храмът, който е от 14-и век и частично е разрушен, се нуждае от значителен ремонт, но за празника той бе подготвен и украсен от доброволци.

Историческият Разпети петък във Фамагуста е не само религиозно събитие, но и внушителна демонстрация на волята на хората от двете кипърски общности да живеят заедно, на желанието им за мир и обединение на страната, заявиха от двуобщностната група “Инициатива Фамагуста”.

Събитието стана възможно с усилията на двете кипърски общности, местните власти и лидерите на двете религиозни вероизповедния. Посланици и политици от Кипър също ще се присъединят към тържествената служба във Фамагуста.

По инициатива на граждански сдружения Разпети петък ще бъде отбелязан и в други градове в окупираните територии.

След 7-месечно прекъсване мирните преговори между лидерите на двете кипърски общности – на кипърските гърци и кипърските турци, за обединяването на страната се очаква да бъдат възобновени в началото на месец май.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!