Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестираха работници от кораборемонтния завод "ТЕРЕМ - Флотски арсенал - Варна"

| обновено на 14.04.15 в 18:28
Снимка: БГНЕС


За работниците от кораборемонтния завод "ТЕРЕМ - Флотски арсенал" във Варна днес беше ден на протест - заради отнетите правомощия на ръководителя на дружеството Георги Стойков, въпреки уверенията, че той няма да бъде сменян. Сутринта работниците блокираха пътя Варна-Белослав, а преди час блокираха и Аспаруховия мост.

Работниците дойдоха тук и макар, че не са блокирали движението те казаха, че ще присъстват,  защото искат Георги Стойков, това е бившият изпълнителен директор на "Терем" всъщност той е и настоящ, тъй като новият Савин Попов има заповед, но още не е вписан. "Всеки ден ще присъстваме докато управляващите от "Терем" не се откажат от идеята си да сменят Георги Стойков".

Стана ясно, че утре в 15.30 при заместник-министър Десислава Йосифова ще има среща на всички управители на "Терем" заедно с директорите на дирекции и синдикатите, Олга Иванова - представител на КНСБ, обаче каза, че оттук синдикалисти няма да пътуват, тъй като те няма с кой управител да отидат на срещата. Областният управител на Варненска област Стоян Пасев каза, че на него пък му е обещано тук да дойде представител на "Терем".

Утре точно в осем и половина работниците отново няма да са на работа до 13.30 и ще останат пред портала на дружеството, за да не допуснат новият директор да влезе.

По-рано днес - над 300 души блокираха за 10 минути пътя за Белослав. На входа на дружеството имаше плакати - "Властимащите, мислете за хората, а не само за себе си", "Разминаването с предизборните ви обещания е некоректно към избирателите" и "Не на политическите чистки!".

На мястото на протестите бе и управителят на дружеството Георги Стойков, за чието запазване работниците протестират. Той каза, че има подписани договори за над 20 млн. долара, а в момента вървят преговори с Русия за подписване на договори за над 45 млн. долара:

Да се надяваме, че напрежението няма да попречи на подписването, каза той и допълни, че е естествено да се чувства обиден заради това, че на 11-и март получил писмо от министъра на отбраната Николай Ненчев, в което пише, че към настоящия момент не се предвиждат промени в ръководството. Какво се е случило от тогава досега, питат хората и припомнят, че предишния път, когато Стойков е бил сменен, дружеството е стигнало до несъстоятелност, не са се изплащали заплати, сега се опасяват, че ще стане същото. Очакват областният управител на област Варна Стоян Пасев да доведе, според тях, новия управител Савин Попов, който е работил преди години в дружеството. Работниците заявиха, че няма да го допуснат вътре.

Според хората уволнението е политическа чистка, защото заводът е на печалба и те са спокойни за заплатите си. Блокадите ще продължат, заплашиха те.

Сегашният управител на "ТЕРЕМ" - Георги Стойков увери работниците:

Работа има за завода, така че, хората могат да бъдат спокойни, че работа ще има. Одитът показа само положителни резултати, няма забележки.

Изпълнителният директор на "ТЕРЕМ" - Огнян Чалъков посочи, че всъщност "Флотският арсенал" е на загуба, а печалбата е заради курса на долара:

При 25 милиона оборот за предходната година, генерираната печалба е 3,8 процента. Тя е генерирана само защото е по курса на долара. През последните шест месеца е на загуба дружеството.

В декларация до министъра на отбраната, премиера, председателя на Народното събрание и Съвета на директорите на дружеството се казва, че търпението на работниците се е изчерпало напълно и политическите игри са им омръзнали.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!