Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърница все още е без бюджет

Снимка: БГНЕС

Най-новата община Сърница все още няма бюджет, тъй като не е подписан разделителният протокол с община Велинград, съобщи кметът Неби Бозов. В закона няма утвърдена процедура по какъв начин се разделят две общини.

Според кмета Неби Бозов, разделянето на Сърница от Велинград е предизвикателство и за двете общини, тъй като няма практика за това:

Няма регламент. Трябва ние да се разбираме, без да има арбитър. Мисля, че не е начинът по съдебен път да се решават нещата. Трябва да има точно регламентирано, как се разделят две общини.

Неби Бозов се надява до месец проблемът да бъде решен въпреки затрудненията:

След като подпишем разделителния протокол, министерството на финансите ще ни дадат правомощия да си открием вече сметка на Община Сърница и оттам ще бъде създадена администрацията на общината и ще започнат вече хората да си плащат данъците, и ще започнем да работим като нормална община.

Другите основни въпроси са, че в общината все още няма здравен пункт, а пътят от Велинград до Сърница е почти непроходим след бедственото положение през март:

Това нещо сериозно затруднява живота на хората. Има трудности и при доставка на храната за неселението. Дори при един спешен случай се забавя транспортирането до най-близката ни болница, която е във Велинград, каза Бозов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!