Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Румяна Ченалова остава на свобода под гаранция

| обновено на 23.04.15 в 15:25
Румяна Ченалова
Снимка: БГНЕС

Съдия Румяна Ченалова остава на свобода под гаранция от 8 хиляди лева. Апелативният съд отхвърли искането на прокуратурата за повторно задържане. По-рано днес Ченалова поиска от съда намаляване на размера на паричната гаранция или алтернативно да се отмени определението на Софийския градски съд и да остане без мярка за неотклонение. Миналата седмица тя напусна ареста под парична гаранция от 8 хиляди лева.

Защитата на Ченалова посочи пред апелативните магистрати, че размерът на гаранцията не е съобразен с имотното ѝ състояние. До Софийския апелативен съд делото стигна и след жалба от страна на съдийката, и след протест на прокуратурата. Държавното обвинение искаше постоянно задържане под стража.

Румяна Ченалова е обвинена в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата.

Съдът отказа изобщо да коментира обвинението за длъжностно престъпление заради некоректния начин, по който е било формулирано  в постановлението за нейното привличане като обвиняема. Магистратите приеха, че има данни тя да е подправила протокол от съдебно заседание, но не откри в това достатъчно основание за задържане под стража и не се съгласи с тезата на държавното обвинение, че на свобода Румяна Ченалова може да се укрие или да извърши друго престъпление. 

Апелативният съд разкритикува упоритостта, с която прокуратурата е разпитвала медицински лица от Стара Загора и София в опит да изведе доказателства за твърдението, че Румяна Ченалова се опитвала по всякакъв начин да осуети явяването си пред разследващите органи и обърна внимание, че в призовките за нейното явяване е имало дата, след датата 14 април, когато тя беше задържана. Имаше критика обаче и към защитата на Ченалова, че е дала много дати за евентуално резервно призоваване, така че предупреждението беше и към двете страни, че правят опит за злоупотреба с правосъдие. 

Самата Румяна Ченалова коментира лаконично, че се чувства жертва и смята, че срещу нея е дадена поръчка, поръчката идвала от изпълнителната власт. Тя заяви, че в думите на главния прокурор, че разследванията срещу нея няма да спрат дотук, вижда заплаха и основание да се притеснява.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ченалова може да се укрие и да извърши друго престъпление, ако не бъде задържана, смята прокуратурата

Софийският апелативен съд решава да върне ли в ареста съдия Румяна Ченалова , обвинена за престъпление по служба и документно престъпление. Според прокуратурата в интерес на обществото е тя отново да бъде задържана. Макар че не е длъжна да се яви пред..

публикувано на 23.04.15 в 12:48