Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Сотирова: Да се търсят съвременни подходи за Старозагорската опера

Старозагорската опера е във финансов крах. Гъвкави подходи за съвместна работа с други оперни театри, обмяна на сценичен реквизит, оптимизиране на хонорарите на гостуващите артисти са част от мерките, които биха подпомогнали най - старата извънстолична опера, смята ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. Издръжката на операта ще струва на местната хазна 450 хиляди лева през тази година. От тях са предвидени 100 хиляди лева за провеждането на традиционния Фестивал на оперното и балетно изкуство, още толкова са заложени за нова творческа продукция. 250 хиляди са средногодишно текущите разходи, съпътстващи работата на трупата, поясни Иванка Сотирова. 


В правомощията на Министерството на културата е дали ще предприеме оптимизация на работещите в Старозагорската опера, която през тази година отбелязва 90 години от своето съществуване. Наскоро Инспекторатът към министерството е извършил финансова проверка на културния институт. Местната власт обаче не разполага с информация от направения одит.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Локализирани са пожарите край старозагорските села Дълбоки и Еленино

Пожарите, които възникнаха в следобедните часове в близост до старозагорските села Дълбоки и Еленино, са локализирани, съобщи старши инспектор Михаил Михов, началник на група "Оперативен център" към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита..

публикувано на 30.07.24 в 19:05

В Стара Загора ще обработват открити площи за унищожаване на комарите

Община Стара Загора ще извърши третиране на открити площи срещу възрастни комари с препарат „Стийл 25 ЕК“ / студен аерозол. Това е по-ефективният метод за борбата срещу комарите, коментират от фирмата, ангажирана с дейностите. График: Сряда,..

публикувано на 30.07.24 в 17:27

Пожарът край Дълбоки още не е потушен

Главният път Стара Загора - Нова Загора при разклона за село Дълбоки е затворен и движението се пренасочва през с. Оряховица. Това съобщиха жители на село Дълбоки, където по-рано днес избухна пожар.  4 екипа на пожарната, служители на горското стопанство..

публикувано на 30.07.24 в 16:59

Утре изтича срокът да се декларират и плащат дължими данъци за второто тримесечие на 2024 г.

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ..

публикувано на 30.07.24 в 16:26

Отново пожар край село Дълбоки

Пожар възникна този следобед край старозагорското село Дълбоки. Сигналът за огъня е подаден малко след 15.00 часа, съобщиха от противопожарната служба в Стара Загора. От там уточниха, че горят сухи треви в южния край на селото, но няма опасност за..

публикувано на 30.07.24 в 16:06

Седем медала от Сеул за старозагорските математици

С общо седем медала ще се завърнат старозагорските млади математици от състезанието Азия оупън, съобщи във фейсбук профила си математикът Любомир Любенов.    "Днес в Сеул приключва азиатският математически маратон.  Предстои церемонията по..

публикувано на 30.07.24 в 15:00
Контейнер за временно настаняване, с. Воден.

Продължава оборудването на фургоните във Воден

Продължава оборудването на фургоните, осигурени за най - тежко засегнатите от пожарите в крайграничната община Болярово. До момента са поставени 18 жилищни контейнери в селата Воден и Крайново. Не във всички фургони, в момента живеят пострадали от..

публикувано на 30.07.24 в 14:31
Обвиняемият Георги Георгиев.

Съдът пусна под домашен арест обвиняемия по делото "Дебора"

Магистратите от Районен съд - Пловдив измениха мярката за неотклонение на Георги Георгиев от най-тежката - “задържане под стража” с по-лека - домашен арест. Това стана известно в края на днешното съдебно заседание. Мярката си той ще изтърпява в Стара..

публикувано на 30.07.24 в 14:05
Снимка: Христо Христов

Димитровградското село Воден помага на боляровското село Воден

Акция в помощ на пострадалите при пожара в болярското село Воден организираха жителите на димитровградското село Воден. Микробус с пакети от първа необходимост, замина днес. Организатори на благотворителната акция са читалищните дейци от НЧ „Пробуда..

публикувано на 30.07.24 в 13:47

На фона на политическите трусове, България е в добро номинално икономическо състояние

На фона на нестабилната политическа обстановка – България е все още в добро номинално икономическо състояние, заяви за Радио Стара Загора икономистът Даниел Василев. По думите му по последни данни страната ни е  около средата на Европа по растеж,..

публикувано на 30.07.24 в 13:17