Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иванка Сотирова: Да се търсят съвременни подходи за Старозагорската опера

Старозагорската опера е във финансов крах. Гъвкави подходи за съвместна работа с други оперни театри, обмяна на сценичен реквизит, оптимизиране на хонорарите на гостуващите артисти са част от мерките, които биха подпомогнали най - старата извънстолична опера, смята ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. Издръжката на операта ще струва на местната хазна 450 хиляди лева през тази година. От тях са предвидени 100 хиляди лева за провеждането на традиционния Фестивал на оперното и балетно изкуство, още толкова са заложени за нова творческа продукция. 250 хиляди са средногодишно текущите разходи, съпътстващи работата на трупата, поясни Иванка Сотирова. 


В правомощията на Министерството на културата е дали ще предприеме оптимизация на работещите в Старозагорската опера, която през тази година отбелязва 90 години от своето съществуване. Наскоро Инспекторатът към министерството е извършил финансова проверка на културния институт. Местната власт обаче не разполага с информация от направения одит.


Още от категорията

д-р Неделчо Тотев

Д-р Неделчо Тотев: Спирането на добавките за лечение на ковид към заплатите на лекарите ще задълбочи кадровата криза

Страха от коронавируса се преодолява трудно, въпреки прекратяването на приема на пациенти с ковид-инфекция и поради тази причина останалите пациенти изчакват и идват доста усложнени, съобщи за Радио Стара Загора д-р Неделчо Тотев, директор на..

публикувано на 17.06.21 в 10:49

Слаб интерес към имунизация срещу коронавирус в община Тунджа

Кампания за ползите от ваксинацията започна в 44-те села на община Тунджа. Над 60 на сто от населението е в рисковата зона, но интересът към имунизацията е слаб.  Мобилни екипи от РЗИ –Ямбол втори месец са в готовност да организират..

публикувано на 17.06.21 в 09:12

Продължава протестът на жителите на Обручище заради лошите пътища

За втори пореден ден жители на гълъбовското село Обручище излязоха на протест с искане за ремонт на пътя от Гълъбово до с.Мъдрец. В 6 часа те отново блокираха движението по отсечката в района на здравната служба в селото. От Агенция „Пътна..

публикувано на 17.06.21 в 06:43

95 са новите случаи на коронавирус, 3 са за област Стара Загора

95 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 12 171 теста. Положителни са под 1 процент от взетите проби, показват данните в Единния информационен портал.  Пациентите с коронавирус в болница вече са под 2000 души - 1954. От тях в интензивни..

публикувано на 17.06.21 в 05:18

Започнаха празничните събития от програмата за Деня на Ямбол

Културните събития от програмата, посветена на Деня на Ямбол – Свети Дух, започнаха! На 15 юни, вторник, от 18:00 часа беше открита фотографската експозиция „Ида от древността, отивам в бъдещето /Градът на Диана през XIX и XX век/“, организирана..

публикувано на 16.06.21 в 19:21

Временно се преустановява платеното паркиране за леки автомобили на паркинга на парк „Артилерийски“

Във връзка със стартиралите дейности по проект за ремонт и разширение на ул. „Капитан Петко Войвода“ в Стара Загора и въведената временна организация на движение по ул. „Одринска епопея“, където се забранява престоят и паркирането на автомобили с цел..

публикувано на 16.06.21 в 19:16

Министър и музейни експерти обсъдиха проблеми в сектора на културата

Ниските заплати на музейните работници и липсата на подготвени кадри са били във фокуса на разговорите между служебния министър на културата Велислав Минеков и представители на музеи от страната. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора директорът на..

публикувано на 16.06.21 в 16:42

Листни въшки са причина за по-слабия цъфтеж на липите в Стара Загора

Листни въшки са причина за по-слабия цъфтеж на липите тази година в Стара Загора. Те се хранят върху листата и в резултат на това отделят неусвоените въглехидрати под формата на така наречената медена роса, която придава лепкавото покритие на листата...

публикувано на 16.06.21 в 15:34

Болниците в Казанлък и Чирпан спират прием на пациенти с ковид

От днес общинската болница в Казанлък спира да приема пациенти с ковид инфекция, съгласно заповед на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора, съобщи управителят д-р Кети Маналова. Пациентите ще бъдат пренасочвани към УМБАЛ „проф. д-р Стоян..

публикувано на 16.06.21 в 15:08
Град Стара Загора

В Стара Загора подменят безплатно отоплителните уреди на близо 1000 домакинства

967 старозагорски домакинства ще получат безплатно модерни отоплителни уреди, които трябва да заменят използваните до момента на дърва и въглища. Това предвижда третата фаза на изпълнение на проекта „Българските общини работят заедно за подобряване..

публикувано на 16.06.21 в 15:00