Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести на кметове пред парламента и затворени общини в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общините в Гърция възъстанаха срещу премиера Алексис Ципрас. С протести на кметове пред парламента и затворени общини реагират органите на местната власт срещу решение на правителството за прехвърляне на общинските средства в националната банка, за да избегне страната дефолт.

Днес извънредният указ ще се гласува от депутатите, като цялата опозиция е против подобен акт. Правителството предлага вътрешен краткосрочен заем срещу 2,5% лихва.

Председателят на съюза на кметовете - Патулис заяви ,че този акт на правителството е "нелогично действие" с драматични последствия за местната власт.

Част от кметовете и областните управители подкрепят необходимостта за финансова помощ към правителството на Ципрас, което още не е постигнало споразумение с кредиторите.

Ако държавата е на прага на фалита и може да бъде спасена от средствата на общините, приканвам всички кметове да прехвърлим незабавно общинските средства и да спасим страната.

Това е позиция на кметовете на общини, които са получили подкрепа от общинските съветници. Областният управител на най-голямата област  Атики заяви готовност да прехвърли средствата в националната банка, докато кметът на Атина категорично отказа.

Очаква се днес депутатите от управляващата коалиция да подкрепят закона, който ще задължи всички гръцки общини да извършат незабавно трансфер на средствата в помощ на държавата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!