Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската икономика по-скоро ще загуби от търговското споразумение между САЩ и ЕС

Българската икономика повече ще загуби, отколкото би спечелила от подготвяното търговско споразумение между Съединените щати и Европейския съюз. Така смятат от сдружение " Солидарна България " и се присъединяват към европейската вълна на недоволство срещу евентуалното партньорство. Освен това, от гражданската организация настояват Европейският парламент да отхвърли подготвяния договор, тъй като той нарушава основни икономически права и свободи.

Според проучване, възложено от ЕК на Икономическия институт в Лондон, ефектите от евентуалното подписване на споразумението за партньорство се очакват в растеж на икономиката, на заетостта и на доходите на европейските семейства в перспектива след 12 години. Какво означава за България това, каза Ваня Григорова - председател на сдружението:

За България на месечна база това са 88 лева месечно. Какво очаква по отношение на БВП Европейската комисия - дали нагоре с 0,5, или надолу с 0,5, никой в момента не може да гарантира. Как ще се развие работната заплата? Ако един човек в момента произвежда един стол и получава един лев, след 12 години той ще произвежда 10 стола и ще получава два лева.

По отношение на търговията митата и сега не са високи, а вносът и износът на България и САЩ са около процент годишно през последното десетилетие, допълва Иво Христов.

Огромни американски фирми ще нахлуят и ще пометат местните производители. Да речем, агропроизводители, ползващи ГМО култури. Така ще загубим българските вкусове.

Според авторите на анализа, най-бързо се развиват пазарите ни с Азия и Африка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!