Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членовете на АБВ избират лидер на партията

| обновено на 25.04.15 в 18:24
Снимка: БГНЕС

Вътрешните избори в АБВ трябва да номинират лидер на партията. Кандидатите са трима - лидерът в оставка Георги Първанов, председателят на Общинската организация в Русе - Стелиян Стефанов и областният управител на Пазарджик - Трендафил Величков. Резултатите ще бъдат обявени на националната конеференция на АБВ в неделя, съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Към 17,30 часа избирателната активност на вътрешнопартийния вот е над 80%, по информация на Националната изборна комисия. За председател на партията са гласували над 24 хил. членове и симпатизанти в изборни секции и близо 700 души електронно. За председател на АБВ са дали гласа си и българи, които се намират на територията на Турция, Германия, Великобритания, Индонезия и Русия.

След като гласува Георги Първанов каза, че прекият избор е знак за необходимостта от пряка демокрация в левите партии. По повод очакваните коалиции на местните избори той заяви:

В огромната част от случаите АБВ ще участва със самостоятелни листи или там, където се прецени, със смесени листи, но това ще бъдат изключения. Държа на взаимодействието в лявото пространство не само с оглед на местните избори. Това е стратегически избор. Ако ние сега не го направим, то това означава левицата да загуби темпо и на президентските, а след това може би на парламентарните избори.


След като Ивайло Калфин даде своя глас той каза, че вътрешните избори трябва да стегнат редиците за местния и президентския вот. Ако левицата смята сериозно да участва на президентските избори, трябва да има консолидация:

Ако левицата въобще има намерение да участва сериозно на президентските избори, то трябва да потърси максимално широка консолидация и в своите редици, и извън тях. Така че явяването с един кандидат е абсолютно задължително, ако не надделеят вождиските интереси на някои. Ако БСП очакват те да изберат кандидат, а ние да изтичаме след него, без преди това да сме говорили, няма как да се случи. Нека да има различни предложения, но в крайна сметка трябва да сме обединени от един кандидат, най-добрия, защото няма да бъдат лесни президентските избори за левицата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!