Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори тур на изборите за т. нар. "президент" в Севернокипърската турска република

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република се провежда решителният втори тур на изборите за т. нар. президент. Резултатът от балотажа е изключително важен както за хода на мирните преговори под егидата на ООН за решаване на Кипърския въпрос и обединяването на разделената от 41 години страна.

На балотажа днес за гласа на близо 177 000 избиратели спорят двама известни политици. Това са консервативният, определян като хардлайнер и подкрепян от десни партии сегашен лидер на кипърските турци Дервиш Ероглу и независимият Мустафа Акънджъ, подкрепян от партии от левия спектър, който се смята за по-отворен за диалог и сътрудничество с кипърските гърци за постигането на трайно решение на Кипърския въпрос на принципа на двузонова федерация.

77-годишният Ероглу спечели първия тур с малка преднина от близо 1.3% пред 67-годишния Мустафа Акънджъ, но през последната седмица Акънджъ получи значителна подкрепа и днес излиза като фаворит.

Изборите за т. нар. президент в окупираните територии се превърнаха в своеобразен референдум за обединяването на Кипър. В началото на април двете кипърски общности се споразумяха мирните преговори, които бяха прекъснати през октомври минилата година заради нарушенията на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море, да бъдат възобновени в началото на май, след като стане ясен новият лидер на кипърските турци. Бъдещата експлоатация на газовите находища на Кипър в Средиземно море се превърна в един от проблемите в преговорите между лидерите на двете кипърски общности, който също очаква своето решение в новата ситуация след изборите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!