Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мустафа Акънджъ и Никос Анастасиадис ще работят за обединение на Кипър

| обновено на 27.04.15 в 12:31
Снимка: Бранислава Бобанац

Независимият кандидат Мустафа Акънджъ, подкрепян от леви партии, спечели 60,5% от гласовете на кипърските турци в признатата единствено от Анкара Севернокипърска турска република, побеждавайки с внушителна преднина досегашния лидер на общността Дервиш Ероглу. Избраният за президент Мустафа Акънджъ обеща да работи за споразумение за обединение на Кипър.

Триумф, зашеметяваща победа, повратен исторически момент, огромен шанс за обединяването на Кипър и постигане на мирно споразумение между двете кипърски общности. Това са коментарите днес за избирането на Мустафа Акънджъ.

Победата на Акънджъ дава огромни надежди за нов тласък на мирните преговори, преустановени преди седем месеца, за повторното обединяване на страната. Още в първата си реч на митинга в неделя вечерта в Никозия пред хилядите екзалтирани свои поддръжници, към които се присъединиха и кипърски гърци, той заяви, че ще работи спешно за постигането на мирно споразумение за Кипър след четири десетилетия на разделение.

Акънджъ е известен с политическата си позиция за обединяването на острова на основата на федерация, каквато е позицията и на Република Кипър и международната общност.

Новият лидер на кипърските турци активно подкрепя и приемането на мерки за укрепване на доверието между двете кипърски общности. Той ясно изрази готовността си за връщането на града-призрак Вароша – предградието на Фамагуста, което е под окупация на турската армия вече 41 години, на неговите законни жители - кипърските гърци, в замяна на облекчаването на ограниченията върху директната търговия на кипърските турци и международните полети до летището на Никозия, което се намира в окупираната част на града.

Благоприятно развитие се очаква и по един от най-спорните въпроси, който предизвика и прекъсването на мирните преговори през октомври миналата година – бъдещата съвместна експлоатация на кипърските находища на природен газ, за които Акънджъ вижда “нова динамика”.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис поздрави Мустафа Акънджъ веднага след избирането му за лидер на кипърските турци, което той определи като обнадеждаващо развитие за нашата обща родина. През тази седмица е възможна и първата среща между тях, а мирните преговори се очаква да бъдат възобновени през май.

Анастасиадис пише в туитър, че победата на Акънджъ е многообещаващо събитие за общата родина и допълва, че очаква с нетърпение да се срещне с него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!