Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митинг в подкрепа на евроатлантическата ориентация на страната се провежда пред президентството

| обновено на 27.04.15 в 12:35
Снимка: БГНЕС

Митинг в подкрепа на евроатлантическата ориентация на страната се провежда паралелно със заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Около сто души се събраха в пространството срещу централния вход на президентската администрация. Мотивите за тази проява:

Говорят ни за това, че България трябвало да лавира, да търси своя интерес, едва ли не извънблоково. За тези лъжци, които си позволяват да говорят такива врели-некипели, може да се каже само едно, България все пак членува в НАТО. НАТО е онази организация, чиито граници никога не са били прекрачвали от съветския или руския агресор и най-вероятно няма и да могат да бъдат прекрачени. Цяло щастие е, че България също най-сетне е в НАТО.

Протестиращите, призовани от съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, изразиха безусловната си подкрепа за министъра на отбраната Николай Ненчев.

Той има смелостта да признае, че при него са били водени емисари с опит да го подкупят. Излезе пред медиите, за да изнесе тази информация. Единственият човек, който не се подаде на рубловата атака, единственият човек, който в това министерство иска да направи някакви промени и да се отскубем от зависимостта на Русия, единственият човек, който каза, че има корупционен натиск върху него и не стана рубладжия, това е Николай Ненчев.

Подкрепата си за него обяви и Кънев по повод поисканата от АБВ оставка на военния министър:

Категорична подкрепа за програмата за повишаване на боеспособност на въоръжените сили. Тя е вече в отбранителна способност на въоръжените сили, която министър Ненчев предлага на вниманието на политическите сили. Искрено се надявам, че България ще може да разпредели бюджета си така, че да не е въпрос на заеми, но България има нужда да повиши своята отбранителна способност, за да обезпечи националната си сигурност. Аз мисля, че в сегашната ситуация са очевидни за всеки български гражданин. Най-малко днес има нужда да ги коментирам.

Кънев отказа да коментира оставка на военния министър, за която се заговори още вчера от АБВ:

Това изобщо няма да коментирам. Не виждам причина да вляза в този тон и няма да вляза, а Реформаторският блок организира своите привърженици в защита на своите програми и на своите реформи, не на личности. Не виждам защо трябва да влизам в един подчертано лош тон, особено през медиите. Аз няма да го направя.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов е категоричен, че експериментите с армията трябва да приключат.

Тези експерименти в отбраната, съкращаването на състава на въоръжените сили за закупуването на техните, примерно, фрегати, за какво са ни? Дайте да ги дадем на министерство на транспорта, поне да правят туристически круизи, защото те нямат нито ракети, нито оборудване да водят военни действия. Така че или армията трябва да бъде закрита и да остане тук почетната рота да марширува, да посреща и изпраща президенти, или трябва да помислим сериозно за армията. Като говорим за армията, трябва да помислим и за военнопромишления комплекс, те са свързани неща. Едното може да носи средства за другото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Бъдещето на въоръжените сили обсъждат участниците в КСНС

Развитието на въоръжените сили в актуалната среда за сигурност обсъждат вече два часа участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Очаква се да бъде поставен въпросът за изтребителите за военновъздушните сили (ВВС)...

обновено на 27.04.15 в 12:37