Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Софиямед": Няма забавяне на сигнала към компетентните органи за насилие над новородено

Снимка: www.hospitalsofiamed.bg

Ръководството на болница "Софиямед" посочи, че няма забавяне на сигнала към компетентните органи за насилие над новородено от техен служител, веднага след като те са прегледали видеозаписите.

Ръководството на "Софиямед", което даде своята първа специална пресконференция по повод тежкия инцидент с битото новородено от акушерка от частната болница Емилия Ковачева, заяви, че те не са забавили подаването на информацията към компетентните органи веднага, след като тяхната специална комисия е прегледала записите от камерите и е установила, че такова насилие има. Те твърдят, че мигновено са подали сигнала. От ръководството обаче не отговориха коя от двете болници първа е подала сигнала към прокуратура и МВР,  дали "Токуда" или "Софиямед".

Директорът на болницата доктор Йордан Пелев уточни, че те са били шокирани от видяното на камерите. Досега въпросната акушерка не е имала никакви нарушения на професионалната дисциплина, напротив на нея винаги е можело да се разчита при всяко едно дежурство. Това, което уточниха още, че по време на това дежурство с нанасянето на удари на бебето, е имало пет души екип на смяна. Въпреки това на другия ден никой от останалите не е установил някаква промяна в реакцията на Емилия Ковачева, така че да се мисли, че нещо е станало през нощта. Първа за това, че здравословното състояние на бебето не е нормално, че нещо се е случило с бебето, е забелязала майката и е подала сигнала към сутрешния екип. От болницата уточниха още, че  през тази година Емилия Ковачева е била два пъти на такова 24-часово дежурство и то по нейно желание, като от екипа й е било разрешено да го направи. Все пак директорът на болницата доктор Йордан Пелев заяви, че болницата не практикува да се дават подобни 24-часови дежурства именно заради натоварването. И още една новина от пресконференцията, камерите в болниците не се наблюдават в реално време. Те се наблюдава от фирмата, която стопанисва камерите, но без да се вижда какво става във вътрешните помещения на болницата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!