Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават силите на бреговата охрана по гръцките острови

Снимка: БГНЕС
В следващите месеци се очаква много силна вълна от бежанци и имигранти към гръцките острови в Егейско море. В отговор започна прехвърляне на части на бреговата охрана от други острови към тези, които са цел за нелегално влизане в страната. Засилва се патрулирането на морската граница, съобщават от министерството на флота. Само за един ден са задържани 480 нелегални имигранти, направили опит да се прехвърлят на остров Митилини.

Местните жители от островите Самос, Родос, Кос протестират, че ежедневният наплив от имигранти ще се отрази негативно на туристическия сезон.

От министерството по защита на гражданите успокояват жителите на отдалечените планински места, както и тези, които живеят в близост до сухопътните граници, че от днес започват охрана и мобилни полицейски патрули в райони с висок процент на престъпност.

След разкрития на гръцките медии, че в мрежата за нелегално влизане на хора в Гърция участват и висши полицейски служители, министерството отговори с изявление по случая. Започва вътрешна проверка на лица, за които има съмнение, че са пропускали умишлено преминаване на лодки с нелегални имигранти.

Според журналистите публикували материалите по случая, има достатъчно доказателства както от жители по островите, така и от самите имигранти, че полицейски шефове са получавали огромни суми от трафикантите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!