Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукарски: Има пари за заплати във ВМЗ - Сопот

| обновено на 29.04.15 в 13:18
Божидар Лукарски
Снимка: БГНЕС

Има пари за заплати във ВМЗ-Сопот, увери министърът на икономиката Божидар Лукарски. Очаква се до няколко седмици да се възстанови работата на площадката в Иганово, все още няма изчисления какви са загубите след втория взрив за дружеството.

Промени в ръководството на дружеството могат да се направят, но след като излезе докладът за дейността му.

Като "спекулация" определи министър Божидар Лукарски информации, че се подготвя приватизация на предприятието и че работниците във ВМЗ "Сопот" ще останат без заплати. Благодарение на сключени договори средства са осигурени, дори ще се увеличават заплатите на работещите: 
От май месец да се увеличат заплатите на работниците, подчертавам - на работниците, не на служителите. Има достатъчно пари, имаме толеранс. Проблемът, който би могъл да възникне, ако не започнем работа в близките две-три седмици в Иганово, е, че бихме търпели неустойки по доста сключени договори, понеже може да закъснеем със сроковете на изпълнение.

Няколко от заместник-директорите на ВМЗ са сменени, но това е заради новите подписани договори. За смяна на цялото ръководство е рано да се говори, обяви министърът, като даде уверение, че се прави всичко възможно в следващите седмици да започне работа и на площадката в Иганово: 
Подкрепяме исканията на работниците. Призивът и на премиера към министъра на отбраната беше сапьорите, които работят на място, по възможно най-бързия начин да разчистят площадката в Иганово, така че работниците да заемат работните си места в най-кратък срок. Надявам се това да стане скоро.

По повод дадената оценка на лидера на АБВ Георги Първанов, че Лукарски трябва да бъде сменен, самият министър обяви: 
Първо, коалиционната култура изисква, ако имаш някакви забележки, да ги кажеш първо вътре в коалицията. Аз приемам неговото говорене като започване на една кампания за местните избори, опит на АБВ в негово лице да се формира като някаква опозиция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Работници от ВМЗ - Сопот излизат на протест, смятат да блокират подбалканския път

Работниците във ВМЗ - Сопот ще протестират ефективно в 12.00 часа. Възможно е да блокират за известно време подбалканския път София – Бургас. Причина за недоволството им е забавеното разследване на взривовете в Иганово и невъзможността да работят...

обновено на 29.04.15 в 10:35

Божидар Лукарски: Не се планира приватизация на ВМЗ-Сопот

Не се планира приватизация на ВМЗ-Сопот, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски . Той посочи, че след като приключи разследването на взривовете  в Иганово, ще стане ясно дали ще има промени в ръководството на предприятието: Миналата седмица..

публикувано на 21.04.15 в 15:32