Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опази се сам

Снимка: sofia-airport.bg

Върнах се от чужбина с много впечатления, но най-силно от тях беше първото – на Терминал 1 в София строга служителка ме накара да извадя всичко течно от сака си, разгледа нещата някъде отзад и после ми върна част от тях. Дезодорантът го нямаше, макар преди това други дезодоранти да бяха минавали през скенера без проблеми. Не ми позволиха дори да си пръсна с него за сбогом.
Обясниха ми, че не бива да се влиза в летището с течности в съдове, които побират повече от 100 милилитра. След проверката обаче всеки може да си купи бутилка вода от половин литър или галон уиски. Опасната стъклена бутилка и огнената вода в нея – две в едно, както се казва.
Подобни неща са ми се случвали на различни места по света, затова се замислих. А разправят, че стандартите за сигурност били еднакви в целия цивилизован свят!
Така е, но не съвсем. Вървяхме по коридорите на едно чуждо летище и се озъртахме из непознатото. Какво да видим – през двайсетина метра на стената има малко табло с дефибрилатор. Имаше ги и в станциите на метрото, виждат се отдалеко, а не се усъмнихме, че персоналът наоколо знае да си служи с него. Само си спомнихме, че такъв животоспасяващ уред у нас няма дори във всяка линейка на Бърза помощ.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!