Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ретро музей отвори врати във Варна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият в страната ретро музей, посветен на социализма, беше открит във Варна на площ от 4 декара в най-големия търговски център на града. Най-голямо внимание привличат  реставрираните автомобили от времето на социализма, сред които е "Чайка ГАЗ-13", с която са пътували  Тодор Живков и членовете на Политбюро на БКП. Каква е идеята на музея обясни създателят му Цветан Атанасов:

Този период така или иначе е бил факт в нашия живот и аз  смятам, че хората го помнят,  едни с добро, други не с толкова добро. Аз мога да кажа какъв период беше за мен - щастлив период, щастливо детство. Аз въобще не съм политически настроен към никой, не претендирам за тази система, която беше, просто показвам артефакти. Така, детски спомени. Всеки е имал първа кола, семейна кола, като чуе "Москвич", "Жигули", на всеки му става приятно.

По-точно носталгия по младостта, а не толкова реклама на тоталитаризма, така ли?

Разбира се, естествено, че е така. Реклама не правя на никого. Всеки да дойде, да се радва за това, което е живял като млад, като дете.

В експозицията присъстват и 25 восъчни фигури на личности като Тодор Живков, Леонид Брежнев, Фидел Кастро, както и любимите на българите Емил Димитров, Георги Парцалев, Тодор Колев, Георги Калоянчев. До 5 години музеят ще има самостоятелна сграда в курорта "Камчия", очакват организаторите .

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!