Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многофункционален крайморски парк беше открит в Лимасол

Нова Морска градина на стойност над 12 млн. евро вече посреща туристите, гостите и жителите на Лимасол, “морската столица” на Кипър. Реконструкцията на крайбрежната ивица е един от най-големите инфраструктурни проекти, осъществявани в града, и ще спомогне за развитието на туризма, търговията и бизнеса.

Новият многофункционален крайморски парк, който бе открит от президента на Кипър Никос Анастасиадис, заема площ от 65 000 кв. метра и дава нови възможности за отдих, културни и спортни прояви. На територията му са изградени зони за развлечение, нови пешеходни пътеки и велоалеи, детски площадки и площадка за скейтборд, амфитеатър за провеждане на културни събития, докове за разходки, дори и музеен кът с риболовни лодки. Новият парк е част от цялостната модернизация на крайбрежния район на Лимасол, където преди година бе открито и огромно яхтено пристанище.

Новата Морска градина в Лимасол е един от първите големи инфраструктурни проекти в Кипър, завършени успешно със средства от европейските фондове. Паркът е на обща стойност 12.5 млн. евро, 90% от които са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие и националните фондове, а 10% е осигурила община Лимасол.

Обновената крайморска част ще донесе много икономически, социални и културни ползи за града и за страната, смятат правителството и местната власт. Те разчитат новият център да привлече повече туристи, да стимулира търговията и бизнеса в града. Подобряването на инфраструктурата ще допринесе и за допълнително привличане на чуждестранни инвестиции, което е от съществено значение за възстановяването на кипърската икономика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!