Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът постанови мярка "задържане под стража" на майката на пребитото двегодишно момиченце

Подобрява се състоянието на малката Сиана

| обновено на 05.05.15 в 16:41
Снимка: БГНЕС

Заключението на експертизата по отношение на причината за тежкото състояние на малката Сиана, която се намира в университетската болница "Света Марина" е, че травмите говорят за системно насилие над детето. Това съобщи професор Виолета Йотова, ръководител на детската клиника в болницата:

Съдебният медик вероятно е приключил с епикризата си и неговите задължения са да предаде на съответните органи тази епикриза. Ние имаме заключението като консулт в история на заболяването на детето, което потвърждава наличието на травми, говорещи за системно насилие. Ще работим в посока да преодолеем каквото е възможно и наистина съжалявам, че няма как да я видите. Това е едно много красиво и много чаровно момиченце.

Най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" постанови състав на Районния съд в Търговище за 21-годишната Любослава Любомирова. Тя е обвинена, че е нанесла средни телесни повреди на малката си дъщеря. Съдия Зорница Донкова прие доводите на обвинението, че е възможно Любомирова да се укрие, тъй като няма постоянен адрес в село Кралево, където живее с Ахмед Ахмедов, да повлияе на показанията на свидетелите или да извърши друго престъпление. Деянието предвижда лишаване от свобода до десет години. Служебният защитник на подсъдимата Иван Иванов коментира решението на съда:

Към момента считам, че няма достатъчно данни за извършителство на моята подзащитна. Силно казано е, че си е признала вината, защото тя дойде в едно състояние, което не й позволяваше да разкаже каквото и да било. Това, което се изнесе в съдебната зала, не значи задължително обвинение и признание, че и друг път е извършвано насилие спрямо детето. Има съмнение, но едно е съмнението, друго е доказването.

Защитата ще обжалва присъдата в тридневен срок пред Окръжния съд .

Малката Сиана е значително по-добре и се очаква на обяд да приеме първата си порция храна, това съобщи професор Виолета Йотова. Тя обаче ще остане поне до края на седмицата в интензивното отделение, тъй като операцията, която е претърпяла, е изключително тежка. Психологът Калоян Куков каза, че детето има ограничен речников запас и, според него, известно забавяне на речевото развитие, но все още не може да се каже, дали това означава забавяне на цялостното развитие. Детето се развива всъщност според очакванията, каза той, и отговаря емоционално на това, което се случва. Що се отнася до общото му физическо състояние беше казано, че то е добро, няма данни детето да е гладувало или да има недостатъчно добър растеж. Все още обаче, призна професор Йотова, никой от роднините не е потърсил детето. След излъчените репортажи по всички медии, снощи е имало обаждания от хора, които се представяли за роднини, но от интензивното отделение такава информация не се предоставя.

Очаква се детето да подобри още състоянието си и от социалните служби да потърсят връзка с близки и роднини.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!