Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проведоха се тренировките на Военновъздушните сили за Гергьовския парад

Снимка: Добромир Видев

Ден преди тържествения  Гергьовски парад в София се проведоха тренировките на Военновъздушните сили, а вертолетът Ми-17 с българското знаме направи пробна обиколка на района. По традиция хеликоптерът с флага на България открива парада.

Тежест от 70 килограма ще повлече след себе си националния флаг, който ще се развее над събралите се по време на парада, но не това, а времето за извършване на процедурата е по-важна, обяснява командирът на екипажа подполковник Филип Ангелов:

Около 20 секунди - самото спускане от борда на вертолета до пълното му изпъване. Около две минути преди разчетеното време, минаването на трибуната, знамето трябва да бъде спуснато, добре опънато. Оръжейните специалисти трябва да се убедят в неговото правилно излизане и изпъване, така че да бъде добре разгънато,  добре да се развява, за да се получи ефектът.

Именно на техниците и наземния персонал от авиобазата в Крумово пилотите отдават заслугите на това на парада да има поддържана техника. Освен основният ще има и втори Ми-17, който ще бъде резерва, казва подполковник Филип Ангелов:

Не бих намерил пилот, който да не се гордее и да не изпитва удоволствие от това, че ще лети със спуснат национален флаг над държавата. Това е привилегия за всеки един. Това е чувство на отговорност, чувство на дълг. С професионализма, който притежава всеки един от пилотите и екипите, които са на борда,  техници, оръжейни специалисти и спасители, се постига именно този професионализъм, който хората виждат и аплодират.

На фона на изказванията на военния министър Николай Ненчев, България да скъса с руската зависимост в отбраната, руският хеликоптер ще е единствената техника, която зрителите ще видят на 6-и май. Началникът на сухопътните войски генерал майор Андрей Боцев, който ще е и командващ парада тази година, казва, че ще приеме критиките за липса  на повече техника. Тазгодишният парад ще струва около 300 хиляди лева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!