Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Онуфрий: Молим се само за мир


Предстоятелят на Украинската православна църква в рамките на Руската патриаршия, Негово блаженство митрополит Онуфрий,  беше гост на страната ни по повод честването на 1 150 години от покръстването на българите. Той беше начело на делегацията на украинската църква. С него разговаря репортерът ни Николай Кръстев.

Ваше блаженство, какво е днешното измерение на делото на Свети Цар Борис Първи покръстител ? 

Днес е голям празник за българския народ, и не само за него, но и за целия православен свят, защото отбелязваме много важен юбилей 1150 години от влизането на българския народ в Християнския свят.По този начин, Христос донесе на земята своето небесно царство и тези, които слушат гласа на Христа, те влизат в неговото Царство.  И по този начин започва за всеки вярващ и християнин „бъдещият век”. И когато човек живее с Христос на Земята, той изпитва определена степен на блаженство, което той ще изпита в много по-голяма степен именно в „бъдещия век”, за който говорим.Затова водената от мен църковна делегация от Украинската църква при Московската патриаршия пристигнахме щастливи, откликвайки на поканата.  Също така бяхме много щастливи, че този празник съвпадна и с друг голям празник ,на Божествената евхаристия, и с любов в Бога се убедихме в тази велика тайна.  С тази една чаша, през която се извършва причестяването, ние засвидетелствахме своето единство в Христа. 

Какви са духовните връзки между страните и Църквите ни, в контекста на делото на Свети Цар Борис Първи покръстител? 

Свети Цар Борис е велик човек, който, подобно на нашия владетел княз Владимир е превел своя народ от езичеството в Християнството.Това дело е достойно за уважение и признание за ролята му  и заради които Бог го е бил поставил да стане цар на българите през 9 век. Затова той е получил и великата слава в Бога и неговото име. Нашите просветители като княз Владимир, който Киевска Русия просвещава,  и княз Борис, който пък просвещава българския народ. И така, както те двамата на небето се радват, така и ние техните наследници се радваме.Трябва да се радваме че Господ ни е дал такива владетели в историята ни.Иначе, трябва да ви кажа, че нашите духовни връзки датират от много отдавна и те се основават  именно на делото на Свети Цар Борис, защото неговото дело помага за приемането на православната вяра и азбуката  от Киевска Русия и помага и за нейното влизане, подобно на България, в семейството на християнските народи.Така че духовните ни връзки са отдавна и имат сериозен фундамент. 

Как гледате на ставащото в Източна Украйна? 

Стараем се да умиротворим хората, които враждуват един срещу друг и ние напомняме на хората, че всички сме деца на Бога и на Адам.Ние имаме, казано иначе, един отец и той е на небето.Молим се на Бога хората да мислят винаги върху това и да намерят пътя за решаването на проблемите. И то пътищата трябва да бъдат мирни и да не се лее човешка кръв по тях , когато решават споровете и проблемите. Пътят трябва да  е на базата на преговорите и диалога. Това е именно пътят за решаването на всички проблеми. 

Управляващите търсят ли съветите Ви в решаването на тази криза в Източна Украйна? 

За съжаление, не особено. Някой не особено, друг изхожда от своите принципи, трети има разбиране, но само до някъде. 

Каква е ролята на вярата и какво ви споделят хората в тази криза? 

Хората не говорят. Ние сами виждаме, че в подобни изпитания вярата се укрепва, макар и на висока цена. Проявява се на дело нашата християнска любов доколко сме готови да жертваме себе си за другите.Молим се само за мир.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!