Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани се обявиха против това паркирането в зоните да бъде с цена

Снимка: Добромир Видев
Граждани от Софийския обществен съвет се обявиха против предложението плащането за паркиране в градските зони да стане търговска дейност. Идеята на ГЕРБ и Реформаторския блок влиза за обсъждане на второ четене в парламента. С него се променя сега действащата формулировката на сумата за паркиране от "такса" в "цена". Според Гергана Владкова от сдружението, улиците не са за търговска дейност, а промените са лобистки и не защитават интересите на обществото:

Ако остане порочната практика "приемане на цена", улиците ще бъдат узаконени като паркинг, а улиците не са паркинг, улиците не са направени за търговска дейност. Тази зона за платено паркиране не е с цел общината да печели пари, тази зона цели да даде инструмент в ръцете на общините да регулират автомобилния поток към дадени притегателни центрове в града. Ако се промени законът, за нас остава същата ситуация – съдебни дела, липса на прозрачност, липса на отчетност, поставяне на интереса на търговеца преди интереса на хората.

За днес е насрочен и протест срещу проблемите на потребители с "Топлофикация-София" и действията на Столичната община спрямо дружеството. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Депутатите обсъждат законови промени, които предвиждат по-солени глоби за паркиране в зелени площи

Проект за декларация, посветен на годишнината от края на Втората световна война, е включен за обсъждане тази седмица от парламента. Очаква се народните представители да обсъдят и промени в Закона за пътищата, които предвиждат по-солени глоби за паркиране в..

публикувано на 07.05.15 в 08:14