Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландски и родопски гайди откриват 20-ия Салон на изкуствата в НДК

БНР Новини
Снимка: redhotchillipipers.co.uk

Атрактивната група „Ред хот чили пайпърс“ от Шотландия ще се срещне с българската публика на 11 май. Това е концертът, с който започва двадесетото издание на международния фестивал „Салон на изкуствата“, организиран от Националния дворец на културата. Остроумната игра на думи с наименованието на популярната американска рок банда добре „описва“ и чувството за хумор на гайдарската група, основана през 2002 г. в Шотландия. Освен характерния традиционен инструмент, тя включва китари, клавишни инструменти и барабани.

От месеци „горещите шотландски гайдари“ са в кореспонденция със свои български колеги, поканени да вземат участие в концерта прочутата родопска певица Валя Балканска, нейния постоянен сценичен партньор Петър Янев (каба-гайда) и фолклорна формация „Орфикус“. Те са подготвили няколко солови изпълнения, разучили са пиеси от репертоара на шотландските музиканти и с нетърпение очакват колоритното шоу, в което те ще внесат „цвета на българското“. Сред подбраните родопски мелодии не се споменава „Излел е Дельо хайдутин“. Но ние ще припомним, че това изпълнение на Валя Балканска е записано на златните грамофонни плочи, поставени в двата космически апарата „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“, изстреляни в Космоса през 1977 г.


Както научихме от Петър Янев, той и Валя Балканска вече са имали възможност да участват в съвместни изпълнения с шотландски гайди. Това се е случило преди няколко години във Великобритания, по покана на кралския двор. Гласът на Валя Балканска и каба-гайдата на Петър Янев са звучали заедно с част от Кралския гвардейски духов оркестър в концерт, организиран от кралския двор на Великобритания. Какво включва участието на българските музиканти в програмата на 11 май разказва Петър Янев.
Снимка: БГНЕС

Искаме да направим среща на двете култури, на двете звучности – шотландската гайда в съчетание с песента и каба-гайдата от Родопите. По медиите постоянно пишат, че ще има някакво стълкновение, но това не е вярно. Мое дълбоко убеждение е, че този инструмент в различните му разновидности има общ корен. Мисля, че трябва да ги търсим при нашите предци по тези земи – траките. Според мен гайдата произлиза от тяхната култура, а след това се е разпространила из Европа. Хубавата музиката за мен е консонас, „заедност“. Ето това ще се опитаме да направим. Заедно с нас са гайдарите от фолклорна формация „Орфикус“, в която свирят изпълнители от прочутите „Сто каба-гайди“. Най-младият е на 14 г., най-възрастният – на 84 години. Ние участваме в едно-две неща, които те свирят. За тях сме подготвили „Хубава си, моя горо“ – песента е много популярна у нас, а и не е трудна за изпълнение от чужденци. Ние сме наследили огромно разнообразие от неравноделни размери, които достигат до 17-временни, невероятна мелодика, построена върху ладове (мелодични редици), характерни за Европа и макамите на Изтока. Трябва да се гордеем, че имаме най-богатия фолклор на света.

Ето и какво сподели Валя Балканска за слушателите на Радио България:


За нас съдят по традициите ни какви сме като народ и история. Затова държа да изпълнявам истинската фолклорна песен. Вече имам опит от участието във Великобритания и знам как звучат песните ни с шотландски гайди. Интересно ми е какво ще се получи сега, когато ще бъдат съпоставени с автентичните каба-гайди. А аз в никакъв случай няма да променям песните си. Родопа планина е увековечена в тях и традициите, които пазим. Каним всички почитатели на българския фолклор да дойдат на концерта и да се радват на музиката заедно с нас.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!