Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивали на розата, на цветята и на магарето днес и утре в Кипър

Фестивали на розата и цветята в Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

Фестивали на розата, на цветята и на магарето са част от проявите, предвидени днес и утре в Кипър.

Деветият Фестивал на розата започва днес в центъра на кипърското розопроизводство, село Агрос, и ще продължи и през следващия уикенд. Целта на празника е да популяризира традицията за бране и обработване на розовия цвят, местни занаяти, продукти и изделия и по този начин да привлича повече туристи и гости и да насърчава развитието на района. Посетителите в четирите фестивални дни могат да видят на място как се произвежда розово масло и розова вода, да се включат в засаждането на рози, да дегустират много традиционни местни изделия на основата на розата. Ще има много традиционна музика, песни и танци.

Два дни продължава и започващият днес Фестивал на цветята, прочутата антестирия, който по традиция се провежда в крайбрежните градове на Кипър. Най-красивата и впечатляваща част от тези пролетни празници, които са своеобразно продължение на античните церемонии в чест на бога на лозята и плодородието Дионис, са невероятните паради на цветята. Със своята колесница Принцесата на пролетта ще оглави шествието на украсените с цветни композиции платформи тази вечер в град Паралимни, на източното крайбрежие на острова. С музика и танци празникът ще бъде открит тази вечер и в Лимасол, а парадът на цветята ще събере неговите жители и много туристи в неделя.

Изложби, концерти, забавления и игри за децата, демонстрации на традиционни занаяти,  представяне на типични храни и напитки са също част от празничното настроение на фестивала на цветята.

Много забавления предлага днес и утре и пролетният Фестивал на магарето. Дългоухото животно е един от символите на страната. За гостите ще има магарешко сафари, магарешко мляко и продукти с него, кипърски деликатеси, развлекателна програма с традиционна кипърска музика и танци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!