Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора с увреждания от Бургас отбелязаха Денят на Европа с шествие

Снимка: БГНЕС

Хора с увреждания от Бургас отбелязаха Деня на Европа с шествие. Те пуснаха в небето гълъби като символ на свободата и правото на достоен живот на всеки гражданин на Европейския съюз.

Жители на Бургас със специфични потребности със сини балони в ръце отново напомниха, че държавата е длъжник при решаването на проблемите им, а обществото още ги дискриминира. Ние сме видими и заслужаваме пълноценен живот, каза Иван Карагьозов и очерта основните им искания:

Да се изчистят проблемите в ТЕЛК-а. Не искаме да има повече фалшиви инвалиди. Не искаме човек, който е с ампутирани крайници, да ходи регулярно на ТЕЛК. Няма никакъв смисъл, крайникът му няма да порасне отново. Искаме да се решат проблемите в образователната система, където някои от родителите не искат нашите деца с увреждания. Искаме да имаме сносни инвалидни колички, защото ние сме длъжни да ползваме 6 години една инвалидна количка. Искаме тези проблеми да бъдат решени веднъж завинаги.

Недялка Кирова, която е майка на дете с детска церебрална парализа, не изключи и бъдещи протести: За нас е много важно да бъдем обезщетени, защото ние не сме оставили децата си в институция, а се грижим за тях. Родителите посвещават живота си на тях.

Може да сме приковани към инвалидните колички, но сме свободни по дух, категорични бяха участниците в шествието и пуснаха гълъбите в небето.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!