Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кауза пердута

Правителството, и в частност неговото министерство на образованието, отново реши да се пребори с неграмотността в България. И отново с изключително хитър подход. По гари, градинки и други обществени места щели да бъдат оборудвани кътове за четене. Там щяло да има книги, чрез които неграмотните да се ограмотяват.
Тази идея, разбира се, щеше да бъде разумна, ако не беше смешна и щеше да бъде смешна, ако не беше идиотска.
Ама какво четене, Господи, след като там ще отидат неграмотни?! Или може би в тези кътове ще ги чака по един учител, който първо да им преподаде основния урок: „Сашо, оса! Оса ли?! Оса, оса, Сашо!“, а след това ще ги насочи към по-сложни текстове като „Винету“ и „Синовете на Великата мечка“. „Престъпление и наказание“ на Достоевски и „Сиромашка радост“ на Елин Пелин ще останат за по-късно.
Смешно, нали? Идиотско, нали?
Да, но за тези кътове за четене ще бъдат вложени… Донякъде вложени, а донякъде откраднати неизвестно какви суми. И това при положение, че читалищата в България от години изнемогват финансово. Това при положение, че в момента в страната ни функционират само, повтарям – само 550 училищни библиотеки.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!