Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоминистерството очаква одобрение за ОП "Околна среда" от Съвета за координация на евросредствата

Ще се търсят нови начини за финансиране на ВиК сектора

Снимка: БГНЕС
Министерството на околната среда и водите очаква програма "Околна среда" да бъде одобрена още днес от Съвета за координация за управление на средствата от Европейския съюз. Това каза министър Ивелина Василева на годишната конференция "Механизми за финансиране на ВиК сектора".

Програма "Околна среда" до 2020-а година ще бъде гласувана в Министерския съвет и надеждите са до края на месеца да получи зелена светлина от Eвропейската комисия.

11,7 милиарда лева са необходимите средства за развитието на ВиК сектора в България. Към настоящия момент основен източник е оперативната програма в размер на 2 милирада и 340 милиона лева. Затова се търсят други начини за финансиране. Част от допълнителния финансов ресурс може да бъде получен чрез емитирането на облигации на ВиК дружествата на борсата, какъвто е опитът на Италия. Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова целта е качествена услуга на приемлива цена.

Правителството ще предложи намаляване на прага на поносимост за водата от 4%, колкото е в момента, на 2,5 на сто. Причината е цената на услугата да остане социално достъпна, но и да се даде възможност на дружествата във водния сектор като бъдещ бенефициент да получават по-висок процент от безвъзмездната помощ по европейските фондове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!