Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бранислав Бранков и Илиян Лазаров:

Планинското бягане дава различен поглед към природата

„Планината е необятна!“ – това е впечатлението, с което остават всички, които обичат да се скриват в природните ни богатства с красиви гори, мистични върхове, чист въздух и изключително биоразнообразие.

Гостите ни в студиото Бранислав Бранков и Илиян Лазаров са запалени планинари, които са открили един по-особен вид очарование на времето сред природата. И двамата са специалисти по новата мания сред младите хора – планинското бягане. Категорични са, че то зарежда по неповторим начин, спомага за добра спортна форма и ни прави по-чувствителни към красотите, които ни заобикалят.

В планината всичко е естествено и истинско. Хубавото време и природата зареждат. И всичко това води до пристрастяване – казват с усмивка двамата.
Бранислав е експерт по организирането на състезания и отбелязва, че за подобен тип надпревара най-важното е да бъде обезопасена.

Илиян е стигнал в любовта си към планината до там, че дори е създал и разработил сайт в помощ на любителите на планинското бягане runbg.net

На 6-и юни заедно те ще съдействат на десетките участници в бягане към хижа Козя стена със състезателен и благотворителен характер по две трасета. Инициативата е част от благотворителната кампания “Професия ХИЖАР”, чиито цели са да бъде осигурена повече публичност около трудностите при стопанисването на планинските хижи в България и да се съберат пари за монтирането на електросистема от независими енергийни източници на х. Козя стена.

Състезанието е отворено за всички, без значение дали участниците бягат от скоро или вече имат опит. Дългото трасе е подбрано така, че да представлява добро предизвикателство за по-опитните, а бегачите с по-малко опит могат да изминат късото трасе до х. Козя стена и по желание да останат да пренощуват на хижата. Късият маршрут е отворен и за най-малките участници, които ще могат да участват, водени от планински водач.

Чуйте повече за планинското бягане от разговора на Мариана Гомилева с Бранислав Бранков и Илиян Лазаров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия