Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Mлечните продукти, произведени у нас, ще бъдат с етикети с българския трикольор

До месец млечните продукти българско производство трябва да имат етикет с българския трикольор. Земеделското министерство готви нормативни промени за по-добрата информираност на потребителите за българските суровини и продукти от мляко, каза министърът на земеделието Десислава Танева на Национална среща с млекопреработвателите.

Спешни изменения в наредба за етикетиране на родните млечните продукти готви земеделското министерство, каза министър Десислава Танева.

Ще удовлетворим желанието на млекопроизводители да се етикетират със специален знак и трикольора млечните продукти с произведена българска суровина, допълни министърът. 

Поискахме млечните продукти да се включат в рисковите стоки по отношение на контрола на доставките. Това означава всеки да си плаща ДДС-то, каза още Десислава Танева.

Нерегламентиран внос, неплащането на дължимо ДДС, правителството взима усилия по отношение борбата срещу контрабандата, включително и укриването на ДДС. И млечните продукти сме поискали да са под особен надзор, така че да са равнопоставени операторите на пазара, обясни министърът на земеделието и храните.

Работи се в посока и по-добър контрол в хотелите с ол инклузив, където, по думите на млекопреработвателите, се правят най-чести измами за произхода на храните. Заместник-министърът на земеделието Чавдар Димитров е настоял пред управители на хотели по морето за по-строги мерки.

В интерес на доброто обслужване на клиентите съвместно с Агенцията по храните да въведем за летния сезон тази година добри практики на обслужване на клиентите, където най-вече да се наблегне върху информираността на стоките, които те получават, обясни Димитров.

157 хиляди лева държавна помощ ще осигури правителството за участие на нашите млекопреработвателни асоциации на изложението в Ню Йорк в търсене на пазари. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!