Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храмът "Свети Димитър" в Раково се руши, а пари за ремонт няма

Храмът "Свети Димитър", построен през 1887 година в граничното кюстендилско село Раково, се руши, защото няма пари за ремонт. Затова сигнализира кметът на селото Радойчо Атанасов. По думите му няколко комисии вече са преценили на място състоянието на храма и са констатирали, че покривът е хлътнал и двете камбани са под открито небе.

Църквата е историческа и културна ценност с особен статут и не може да се ремонтир, без разрешението на съответните институции и затова не се предприема нищо, каза заместник-кметът на общината в Невестино, Йордан Глобов.

Заради обезлюдяването в Раково живеят само 10-15 души и хляб в селото карали само веднъж седмично. Магазинът е закрит, докарват се стоки с микробус, по предварителна поръчка.

Сега местните и без хляб ще ни оставят, казва 71-годишният музикант Димитър Драганов, който живее в Кюстендил, но често е в Раково, за да наглежда родната си къща и да обработва наследствените си имоти.

Преди година в Раково напълно се е разрушило училището, а дограмата, дюшемето и чиновете са били разграбени, твърди той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!