Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите настояват за по-високи заплати във ВиК сектора


Да се дават помощи за вода на социално слаби, така както се получават за електричество, предлагат от КНСБ.  Проблеми, свързани с ВиК сектора са били обсъдени на среща с представители на министерството на регионалното развизите, каза в Бургас Валентин Никифоров, вицепрезидент на синдикалната организация:

„До 22 процента по-ниски заплати получават във ВиК сектора. Притеснителното е, че възнаграждението на работещите в системата пада под минимума нас редната работна заплата зас траната. Това коментира в Бургас Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ, след срещата на експертно ниво. Друг важен въпрос от дискусията – подпомагането на социално слаби в плащането на сметките за вода:

„Да, в България трябва най-накрая, както е европейската практика да се дават социални помощи за водата. Семействата, които имат нужда и ползват енергийно подпомагане да получат такова и за водата… но това, което се получава винаги е, че Комисията за водно регулиране винаги орязва средствата, които са за работни заплати като разход на фирмите и в моменат се получава така, че работещите в сектора на ВиК хиляди хора получават до 22 процента по-ниска заплата от средната за страната, която е 860 лева.

С ниско заплащане не може нито квалифицирани работници, нито инженери да привлечеш. Така че ако искаме да се усвояват еврофондовете, средната работна заплата в този сектор трябва да се увеличи.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!