Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Москов: До два месеца се въвежда система за проследяване на лекарствата в болниците

Петър Москов
Снимка: БГНЕС

До два месеца ще бъде въведена система за проследяване на лекарствата и медикаментите, които постъпват в аптеките на болниците у нас. По думите на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов така ще стане ясно какво количество лекарства и консумативи са получени и кой лекар на кого ги е предписал. В реално време директорите ще могат да следят складовата наличност, движението на медикаментите и какви разходи са направени.

В началото на следващата седмица ще стане ясно и какви са резултатите от проверките на всички Регионални здравни инспекции в цялата страна. Проверяват се всички АГ-болници и неонатологии. От тук нататък ще бъде важен единствено пациентът и неговото оздравяване и няма да бъде прехвърлян от болница в болница. Всичко това е в основата на промените, изготвяни от Министерството на здравеопазването, заяви още Москов:

Пациенти казват, че се цели закриване на диспансери. Няма и никога не е съществувала идея да бъде закривана дейност, а дори напротив – може да се предприеме и диференциран подход. Там, където те са в една сграда или в един двор – няма логика това да са две лечебни заведения.


Само болниците, които могат да осигурят самостоятелно пълния кръг на терапия, ще работят като онкологии. Ще се финансира през публичен фонд пълният процес на излекуване, а не преминаване в една или друга болница, която изпълнява определен епизод от лечението. Ако няма необходимия набор от специалисти и техника в дадено лечебно заведение, то то ще бъде обединено с друга болница с пълен капацитет или на функционален принцип ще се сключват договори и пътят на пациента да бъде ясен.
Това каза в блиц-контрол министърът на здравеопазването Петър Москов.


Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!