Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС отмени постановлението на МС за ръста на минималната работна заплата

Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отмени постановлението на Министерския съвет за ръст на минималната работна заплата с по 20 лв. от 1-ви януари и от 1-ви юли тази година. Причината е липсата на съгласувателна процедура по решението в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

През декември миналата година правителството реши да увеличи минималната работна заплата с 20 лева от първи януари до 360 и с още 20 лева до 380 от първи юли. Работодателските организации обаче заведоха дело срещу решението с основен мотив, несъгласуването в Тристранния съвет на управляващи, работодатели и синдикати. Кодексът на труда предвижда задължителни консултации в рамките на националния съвет за Тристранно сътрудничество. Върховните съдии подчертават още, че обсъждането на правителственото постановление за нов размер на минималната работна заплата в комисията по доходи и жизнено равнище към Тристранния съвет не освобождава правителството от задължението да проведе консултации в рамките на Съвета. Решението на ВАС подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок.

По повод решението на ВАС вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин свиква във вторник заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Темата е влязлото в сила повишение на минималната заплата от началото на годината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!