Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за купуване на нов тип изтребител ще бъде внесен в МС до края на следващия месец

Генерал-майор Румен Радев и министърът на отбраната Николай Ненчев
Снимка: Добромир Видев

Проект за купуване на нов тип изтребител за Българската армия ще бъде внесен в Министерския съвет до края на следващия месец. Това обяви министър Николай Ненчев след заседание на парламентарната комисия по отбрана. Командването на бойната ни авиация вижда възможност ресурсът на изтребителите МиГ-29 да бъде удължен до средата на 2016 година.

Удължаването на ресурса на изтребителите е било идея на Военновъздушните сили и е само една от мерките, за да бъде решен въпросът за охраната на въздушното пространство, каза командващият Военновъздушните сили, генерал-майор Румен Радев:

Към момента единственият начин ние да сме в състояние да носим това дежурство до средата на следващата година, това е продължаване на ресурса на двигателя на самолет МиГ-29, изцяло с личен състав от ВВС, без това да струва никакви финансови средства. Единственият начин за решаване проблемите с въздушния суверенитет и дежурството по "Еър полисинг", това е незабавно стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че освен удължаването на ресурса, ще има и ремонт на изтребителите, за което се надява да има споразумение с Полша. Обичайно, без подробности, Ненчев обяви:

Взехме решение, внасяме проект за нов, многоцелеви самолет в Министерския съвет и започваме процедура по неговото придобиване.

Бившият министър на отбраната Ангел Найденов каза, че вероятно ще става въпрос за 16 изтребителя, на стойност милиард и половина лева:

Става дума за повече самолети, защото при сумата от 600-700 милиона лева ставаше дума за осем плюс един. А сега в момента говорим за една ескадрила от порядъка на около 16 самолета.

Инициативата на министър Николай Ненчев за нов тип боен самолет обаче не би срещнала подкрепата на премиера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!