Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексис Ципрас направи отчет по развитието на преговорите с кредиторите

Снимка: БГНЕС

Отчет по развитието на преговорите с кредиторите направи Алексис Ципрас на извънредно заседание на ръководството на СИРИЗА. Премиерът се опитва да овладее недоволството на своите депутати. Крайнолявата фракция в партията приканва правителството да прекъсне преговорите въпреки риска от фалит.

Кредиторите предупреждават Атина за риск от фалит, а депутати от СИРИЗА призовават премиера да не приема споразумение, различно от програмата на партията. На извънредно заседание на ръководството на партията Алексис Ципрас отчете, че правителството е направило компромис с предизборната си платформа в желанието да се споразумее с кредиторите. Атина няма да се подчини на нелогични, според правителството, и катастрофални за икономиката искания за високо данъчно облагане, орязване на пенсии и заплати.

Олигархията ще си плати данъците и кредитите към банките, заяви категорично премиерът.

Днес Алексис Ципрас се опитва да блокира недоволството на част от депутатите на СИРИЗА, които открито заявяват готовност за излизане на Гърция от еврозоната. От партията "Независими гърци", които са част от правителството, също обявиха, че няма да подкрепят споразумение, което налага нови икономически мерки. От опозицията коментират, че Алексис Ципрас няма друг печеливш ход. Единственият изход за спасяване на Гърция е незабавно споразумение с кредиторите на страната.

След четири месеца на безкрайни и безрезултатни преговори Атина е готова да се самоубие финансово, коментират пред гръцките медии  независими експерти.

Правителството трябва да овладее и социалното напрежение, което нараства всеки ден. Отново се подготвят стачки в основни сектори.

Днес работещите в гражданската авиация съобщиха, че на 31-ви май и 1-ви юни блокират летищата с 48-часова стачка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!