Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката държавна телевизия и радио отново в ефир

Стартира дейността на гръцката държавна телевизия и радио. Медията беше закрита от предишното правителство,но новият парламент гласува за възстановяването й.

Нов тип държавна медия без натиск на партиите и без корупция,обещава правителството на Сириза.Вече текат пилотните програми,които показват висок рейтинг и интерес.

„Създадохме условия за нова държавна телевизия и радио,далеч от партийно влияние и натиск,корупция и безстопанственост,както беше в миналото.Това ще е държавна  компания за информация с нов статут,който гарантира демократична,обективна  и свободна  журналистиката.“,заяви премиерът Ципрас ден преди официалния старт на медията.

Законът за държавната телевизия и радио беше приет от парламента,като само депутатите на консервативната Нова демокрация не го подкрепиха.

Държавната медийна компания НЕТ беше закрита преди две години,което предизвика, както стачки на уволнените,така и недоволство сред гърците.Официално причината,посочена от предишното правителство,беше икономия на държавни средства,докато според гърците,закриването е следствие от високия рейтинг на държавната медия и стремежа на журналистите към медийна независимост.

Новата медийна компания ще се издържа само от приходи от реклами и минималната  такса ,който гърците плащат за държавните медии.

От друга страна правителството е решено да въведе данък върху честотите на частните телевизии,както и да удържа по 20% от приходите им от реклрами.Телевизионният пазар се отваря за всеки заинтересован,коментират от финансовото министерство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!