Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненци отбелязват 24 май с атрактивна програма

24 май във Варна
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Над 10 000 ученици, учители, културни дейци, граждани се включиха в празничното шествие във Варна.

В Началото на празничната програма на площад "Свети Кирил и Методий" във Варна над 300 ученици от Варненската хуманитарна гимназия участваха във флашмоб и изписаха с разноцветни фланелки "Варна-младежка, европейска столица 2017", след което децата от Общинския детски комплекс пуснаха в небето 150 балона с българските букви. Изключително многоцветна и красива беше фолклорната програма с участието на ученици от фолклорните паралелки в средно-общообразователно училище "Елин Пелин". След това започна празничното шествие, в което се включиха 12 профилирани и професионални гимназии, и 38 основни и средни училища, естествено културни дейци, артистите от Варненския драматичен театър "Стоян бъчваров", от кукления театър, много граждани.

На днешния празник за първи път имаше блок от малки мажоретки от варненските детски градини, които предизвикаха заслужени аплодисменти. Всички те бяха поздравени от кмета на Варна Иван Портних, който благодари за усилията на варненските учители, както и на артистите, да поддържат високо българската духовност. Варненският великопреславски митрополит Йоан благослови всички присъстващи и пожела божието богословение. Той припомни святото дело на братята Кирил и Методий.

Пред сградата на общината има изложба от 30 картини, които по идея на варрненски художници, изобразяват буквите от българската азбука, композирани в художествени сюжети. В акваторията на Варненския залив започва Азбучната регата или "Парадът на буквите", част от ветроходната регата "Варна ченъл къп". На всяко от платната на ветроходите са изписани българските букви. Награждаването на победителите на най-добре представителите се по време на регатата ще бъде на Морска гара и празникът на Варна ще завърши с рок-концерт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!