Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край бреговете на Кипър тренират спасителни операции

Край бреговете на Кипър тренират спасителни операции за цивилни граждани при екстрени ситуации в района на Източното Средиземноморие. Най-голямото многонационално учение за масова евакуация “Аргонавти 2015” продължава до петък.

В учението “Аргонавти 2015” участват военни части, сили на гражданска защита и дипломати от 18 страни, сред които САЩ, Канада, Австралия, Великобритания, Германия и други европейски държави, както и наблюдатели от европейски служби и международни организации. То се координира от Националната гвардия на Кипър в сътрудничество с министерствата на вътрешните работи, отбраната, правосъдието, външните работи, здравеопазването.

Учението протича в четири фази, по море, въздух и суша. Сценарият му предвижда провеждането на спасителни действия и масова евакуация през Кипър на цивилни граждани от рискова държава при хуманитарна криза в Близкия изток. Участниците трябва да се справят с тероризъм, пиратство, управление на кризи и други ситуации, които изискват незабавен и ефективен отговор от различните служби от много държави. Учението се оценява като много важно, тъй като е единственото, което тества готовността за осъществяване на координирани процедури за масова евакуация в района.

В рамките на общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз Кипър участва активно в международното и регионалното сътрудничество. Той е най-близката до размирния район на Близкия изток страна-членка на Европейския съюз. Островната държава нееднократно заяви готовността си да окаже хуманитарна помощ при необходимост, като бъде основният транзитен пункт за евакуация на чуждестранните цивилни граждани от зоната на военните действия и размирици в страните в Източното Средиземноморие. За целта са определени пристанищата в Лимасол и Ларнака и международните летища в Ларнака и Пафос.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!