Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Петкова: През юни подписваме окончателното споразумение за старта на интерконекторната връзка с Гърция

| обновено на 26.05.15 в 18:04
Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

На 12-и юни се очаква да бъде подписано окончателното инвестиционно решение за изграждането на интерконекторната връзка България Гърция, която да осигури доставки на газ за страната ни от Каспийския регион. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на конференция, посветена на енергийната стратегия за Европа и разнообразяването на доставките:

Този интерконектор ще допринесе за това България не само да осигури диверсификация на маршрута за доставка на природен газ, но чрез този интерконектор, който е основана част от проекта за Южния газов коридор, България на практика ще може да диверсифицира и своя източник на доставка на природен газ. Ето защо изграждането на интерконекторната връзка с Гърция е наш приоритет и е изключително важно. 

До края на тази година се очаква да завърши работата по интерконектора с Румъния. Работи се по такива връзки и с Турция и Сърбия, съобщи още министър Петкова: 

Искам да ви уверя, че, изпълним ли тези проекти, България на практика ще се превърне в един незаобиколим фактор на европейската газова карта. България наистина ще стане изключително важен фактор на газовата карта на Европа. Затова ние трябва да впрегнем всичките си сили и средства, за да можем да осъществим тези проекти, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Министър Петкова съобщи, че все още не е уведомена официално за решението на "Газпром" за "Южен поток". Според нея е рано да се говори и за "Турски поток", заради идеята проектът да минава през Гърция, а това ще наложи да бъде обсъден от европейската общност.

От началото на юни Агенцията за държавна финансова инспекция започва проверка на ВЕИ дружествата, посочи енергийният министър.

Над 132 милиона лева са парите на енергийните дружества с държавно участие, които са били в КТБ, съобщи в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова. До 20-и юни 2014 АЕЦ "Козлодуй" е имала в КТБ над 4 милиона лева, а изборът на банка е одобрен с решение на Управителния съвет, уточни министърът. Към 20-и юни миналата година, паричните средства на електроенергийния системен оператор в КТБ, са над три милиона лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!