Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчитат успехите на проекта "Детство за всички", НПО критикува

Снимка: Мирослав Гетов

Чрез проекта "Детство за всички" над 60 деца с увреждания са се върнали вкъщи, около 300 са осиновени, 56 са настанени в приемни семейства. Това отчете Държавната агенция за закрила на детето на заключителния форум за извеждане на децата от специализираните институции. От фондация "Движение на българските майки" обаче твърдят, че процесът е опорочен и настояха за оставки. 
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето и ръководител на проекта "Детство за всички" Ева Жечева обясни:
Процесът на деинституционализация започна с децата с увреждания, защото те са в най-уязвимо положение и се нуждаят от спешни мерки за промяна на живота им. Закриването на институциите не е самоцел, а дългосрочен процес на социална промяна. Промяна на всеки един от нас.
От Движение на българските майки, междувременно поискаха оставките на председателя на Агенцията за закрила на детето и на Агенцията за социално подпомагане. 
Росица Букова от движението каза пред "Хоризонт":
Откакто беше разширена целевата група на децата, които трябва да бъдат изведени от домовете и да бъдат настанени в ЦНСТ, процесът започва да се опорочава. Бях пряк свидетел на това как се извеждат здрави деца от един софийски дом и се настаняват в ЦНСТ за деца с увреждания. Има построени много сгради, които трябва да бъдат напълнени с деца. И ако те не бъдат напълнени в съответните срокове, държавата и тези неправителствени институции ще започнат да губят пари. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!