Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастасиадис и Акънджъ одобриха мерки за изграждане на доверието между двете кипърски общности

Снимка: Бранислава Бобанац

Пакет от пет мерки за изграждане на доверието и практически стъпки към облекчаване на контактите между двете кипърски общности одобриха техните лидери – президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Тяхната среща в рамките на подновените преговори за решаване на Кипърския въпрос продължи повече от 4-5 часа.

Два нови пропускателни пункта ще бъдат отворени през буферната зона, разделяща острова. Те ще са в западната и източната част на дългата 180 километра “зелена линия”, която е под контрола на ООН. Само преди по-малко от две седмици стотици кипърски гърци и кипърски турци се събраха от двете страни на бариерата на мястото, където ще бъде новият пункт в района на Фамагуста, с искане загражденията да бъдат премахнати и пътят да бъде освободен за движение.

Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ се договориха и за свързване на електро-енергийните мрежи в двете части на разделената страна в обща система. Те изразиха и необходимостта от обединяването на мобилната телефонна мрежа на острова, което изисква промяна в системата за роуминг на мобилните оператори. В момента в окупираните територии се използва кода на Турция, което създава затруднения при комуникацията между хората от двете общности. Лидерите отправиха на техническо ниво и въпроса за радиочестотите и предотвратяване на радио смущенията между свободните и окупираните зони.

Анастасиадис и Акънджъ се споразумяха и за създаването на съвместен двуобщностен Технически комитет за равенство между половете и включването на тази тема в преговорния процес.

В съвместната си декларация двамата лидери поставиха и въпроса за изчезналите лица, който е един от най-болезнените проблеми на разделената страна.

Анастасиадис и Акънджъ призоваха всеки, който има информация за водещите се за безследно изчезнали, да я сподели с компетентните органи, за да се затворят раните на техните близки и на страната.

Мерките за изграждане на доверието, договорени днес, са насочени приоритетно към облекчаване на всекидневния живот на хората от двете кипърски общности. Целта е те да подкрeпят и засилят преговорния процес между лидерите. Тяхната следваща среща е на 17-и юни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!