Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е заплашен от терористични нападения срещу обекти, свързани с Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Кипър алармира за заплаха от евентуални терористични нападения срещу обекти, свързани с Израел на острова. Разследването започна след арестуването в четвъртък на 26-годишен ливанец, член на военното крило на "Хизбула", в чиято къща в Ларнака бяха открити 2 тона амониева селитра.

Органите по сигурността в Кипър разследват възможността задържаният 26-годишен ливанец с канадски паспорт да е част от план за извършване на терористично нападение срещу израелски интереси на острова, като вероятните цели са в Никозия или Лимасол. Полицията определи случая като “много сериозен” и увери, че се проверяват много внимателно всички детайли.

Ливанецът бе арестуван след като при проверка в мазето на къщата в Ларнака, в която е отседнал, полицията откри 420 кутии, съдържащи около 67 000 опаковки амониева селитра, или 2 тона от препарата. Амониевата селитра може да се използва за производството на експлозиви, предназначени за взривяване на сгради, със смъртоносни последици. Освен огромното количество амониев нитрат са открити и 10 000 евро.

Според сведенията ливанецът е пристигнал в Кипър преди седмица, като пакетите с амониевата селитра са докарани на острова с лодки. Чуждестранни тайни служби са информирали кипърските органи за връзките му с военното крило на "Хизбула" и той е бил поставен под строго наблюдение. 

Срещу заподозрения бяха повдигнати обвинения за заговор за извършване на престъпление и незаконно притежаване и транспортиране на взривни вещества. С решение на съда той бе задържан за 8 дни в затвора за улесняване на разследването. Компетентните органи издирват негови партньори и собственика на къщата, чужестранен гражданин.

Службите за сигурност и полицията на Кипър винаги предприемат всички необходими мерки, когато има подозрения за заплаха срещу националната сигурност на страната, коментира министърът на правосъдието и обществения ред на Кипър Йонас Николау. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!