Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за борба с тютюнопушенето

| обновено на 31.05.15 в 15:37
Снимка: БГНЕС

Световния ден против тютюнопушенето, който отбелязваме в неделя, граждани и гости на София ще могат да проверят доколко са зависими от вредния навик и какви са различните техники за отказване на цигарите. От 10 до 13 часа в градинката пред Народния театър неправителствени организации  ще измерват безплатно различни показатели, обясни експертът от Министерството на здравеопазването и член на коалицията "Живот без тютюнев дим“ д-р Маша Гавраилова:

Измерване на виталния капацитет, на еластичността на белите дробове. Ще проследяваме по различни скали зависимостта към тютюнопушенето. Ще говорим за различни форми на отказване, начини за отказване. Сериозно внимание ще бъде отделено на младите хора. Ще се опитаме да бъдем в помощ на всички - на млади и на стари, и на децата. Имаме една схема, в която показваме визуално, какво представлява белият дроб на здрав човек и на болен от рак. И обикновено се постига ефект, защото много хора си мислят, че ние така си приказваме, но вредата е много съществена.

Коалицията за живот без тютюнев дим подчертава, че България е на второ място в Европа и на шесто място в света по брой на пушачите. По света всяка година над 5,6 млн. души умират преждевременно от заболявания, свързани с вредния навик. Темата на Световния ден без тютюнопушене тази година е борбата с контрабандната търговия с тютюневи изделия.

59% от пушещите европейци са се опитвали да спрат цигарите, но само една пета от тях са успели, сочи проучване на Евробарометър. За две години употребяващите тютюневи изделия в Европа са намалели средно с 2%. При младите хора на възраст между 15 и 24 години намалението е с 4 на сто. Тютюнопушенето е най-голямата причина за смъртност сред европейците, която може да бъде преодоляна. Вредният навик убива около 700 хил. души в Европа всяка година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!