Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иво Кременски:

Цената на генетичните изследвания спада рязко, ако пробите се вземат и изследват на едно място

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цената на генетичните изследвания ще спадне рязко, ако пробите се вземат и изследват на едно място, смята проф. Иво Кременски. От началото на годината Здравната каса плаща 840 лева за родовата диагностика при жените, което е двойно. Бременните обаче трябва да доплащат 150 лева, ако искат да им бъде направено второ разширено изследване, каза проф. Кременски:

При 70 хил. бременни, от които 30-35 хил. в момента отиват да си направят оценка на риска чрез биохимичен скрининг. Не повече от 2000 ще покажат повишен риск и се нуждаят от амниоцентеза, а то е предвидено - 5000. Амниоцентезата много плаши жените от това, че има риск, нисък риск - 0,3%. Второ, защо трябва да престоява 3-4 дни в болницата, което потиска жените, и защо трябва да бъде толкова висока цената - 840 лева, когато тя е не повече от 400 лева? Но, ако се направи кръвното изследване, което струва около 1000 лева, ти ще спестиш влизането в болницата. От кръвното изследване няма никакъв риск за бременността.

За 14-а поредна година фондация МОСТ организира среща на водещи специалисти в областта на медицината с медиите за напредъка лечението на редките болести.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!