Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър днес е кулминацията на Фестивала на потопа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Кипър всички масово се потапят, заливат или пръскат с вода. Това е традицията на Фестивала на потопа, който се празнува с много забавления в Деня на Светия дух. Съвпадането му тази година с Международния ден на детето включи в програмата му много прояви и изненади за най-малките.

Тази година най-големият фестивал на острова – т. нар. "Катаклизмос", обхващащ всички крайбрежни градове, е още по-атрактивен, защото се честват 100 години от първото му празнуване, което е в Ларнака. Въпреки че традицията датира от античността, градът, основан според легендите от един от внуците на Ной, започва активно да празнува Фестивала на потопа от 1915 година.

Кулминацията на тридневната фиеста днес е официален неработен ден в страната и събира масово жителите и гостите на Кипър по бреговете на Средиземно море. Крайбрежните булеварди и плажовете са пълни, работят традиционните панаири, представящи изделия на кипърските занаяти и местни деликатеси.

Празникът на потопа започна сутринта с литургии и церемонии за освещаване на водата чрез хвърляне на Светия кръст в Средиземно море. В Агия Напа, Ларнака, Лимасол, Пафос те бяха последвани от състезания по плуване, ветроходни регати, плажен волейбол, бой с балони, пълни с вода. Неизменен аксесоар днес за децата, а дори и за възрастните, са водните пистолети. За забавлението се използват кофи и всички други възможни съдове, с които хората се пръскат или поливат с вода.

Специален фестивал за децата се провежда днес в средновековната крепост на Ларнака. Най-малките ще се забавляват с народни и модерни танци, театър на сенките, арт работилници за живопис и керамика, четене на приказки, много игри.

Гостите на Агия Напа на източното крайбрежие днес могат да се включат и във Фестивала на рибата.

Концерти на състави и именити изпълнители от гръцката и кипърската музикална сцена и много танци ще изпълнят вечерта. Фестивалът ще завърши с фойерверки.

Изключително богатата програма за честванията на Катаклизмос в Кипър целят да стимулират развитието на туризма в страната, като популяризират нейната култура и традиции.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!