Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър продължава разследването на случая с намерените 2 т амониева селитра

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Кипър е в контакт с Европол, Интерпол и Мосад и разследва възможността намерените миналата седмица в Ларнака 2 тона амониева селитра да са били предназначени за терористични атаки срещу свързани с Израел цели не само на острова, но и в Европа.

Според информациите възможни обекти на територията на острова са посолството на Израел и синагогата, както и пристанищата, където пристигат обикновено в събота и неделя екскурзии с израелски туристи.

Компетентните органи в Кипър продължават интензивно да разследват случая, при който беше арестуван 26-годишен ливанец с канадски паспорт. Преценяват се всички факти, заяви говорителят на полицията в Кипър Андреас Ангелидис, като отново подчерта важността на случая.

Предполага се, че ливанецът е част от военното крило на "Хизбула" и е обучаван в елитната "Революционна гвардия" на Иран. Следователите анализират и многото документи, намерени в къщата, като възможни инструкции и планове за потенциални цели в Европа. Очакват се и резултатите от тестовете на мобилния телефон на арестувания.

Все още се издирва чуждестранният граждани от арабски произход, наел къщата, където е складирано огромното количество амониев нитрат. Според властите не е изключено къщата да е била предназначена да се използва като склад за цели на военното крило на "Хизбула" и потенциални атентати.

Случаят предизвика остра реакция от израелския премиер Бенямин Нетаняху. В изявление, цитирано в израелската преса, той подчерта, че разбитата терористична клетка в Кипър е още едно доказателство, че Иран финансира тероризма в Близкия изток, Европа, Азия и Америка. Според “Ерусалим пост” за израелските власти е ясно, че това е терористичен заговор на Иран срещу Израел. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!