Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сключиха първите договори за помощ по фонд "Солидарност" за възстановяване на щети от наводненията

Снимка: БГНЕС

Град Добрич, шест общини, както и три държавни ведомства сключиха първите договори за финансова помощ по линия на фонд "Солидарност" на Европейския съюз за възстановяване на щети от наводненията преди година. Сумата е малко над 6 милиона и 420 хиляди лева.

С парите от фонд "Солидарност" ще се възстановяват обекти от публичната инфраструктура, разрушени при бедствието от юни миналата година. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова:

Дългоочаквана подкрепа, много усилия бяха положени в този процес. Може би трябва да напомним, че по линия на фонд "Солидарност" България към момента е подала общо три заявления за финансиране и реално днес за първи път имаме и договори, които се сключват за реализацията вече на тези проекти. Общият ресурс, който беше отпуснат за България, е около 20 милиона лева.

Първите общини с договори са Копривщица, Шумен, Созопол, Габрово, Никола Козлево, както и град Добрич.

Кметът на община Антон Цонка Гешева за възстановяването на улица, пострадала от пороя:

Тя е стръмна улица и сега след тези дъждове пороищата буквално отнасят все повече и повече чакъл, който влиза в центъра на селото. Дано и в бъдеще да имаме възможност по разни други програми, тъй като ние сме малка община и не можем да се класираме, поне една улица да възстановим със собствени средства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!