Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК глоби ЧЕЗ, EVN и "Енерго-ПРО"

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоби на трите електроразпределителни дружества за злоупотреба с господстващо положение на пазара. Според регулатора ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" налагат необосновано високи цени на достъп до разпределителната мрежа и така пречат на конкуренцията и засягат интересите на потребителите. 

От ЧЕЗ възразиха, че цените за отдаване под наем на стълбовете са икономически обосновани и законосъобразни. 

Регулаторът е установил, че всяко от трите ЕРП-та е нарушавало закона за защита на конкуренцията. Затова най-висока санкция е наложена на ЧЕЗ - над 500 000 лева, EVN е санкционирано малко с над 440 000 лева, а глобата за "Енерго-ПРО" е 167 000 лева.

КЗК постановява незабавно изпълнение на решенията за прекратяването на тези практики. Регулаторът уточнява, че мрежата е собственост на ЕРП-та и се използва за осъществяването на основната им дейност, разпределянето на електроенергията. Отдаването на части под наем от нея е допълнителна дейност на дружествата и поддържането на мрежата е за сметка на приходите от основната дейност.

Дружествата не водят отделно счетоводство за разделянето на разходите от едната и от другата дейност. Затова от Комисията считат, че цената за наем е определена, без да се отчитат факторите, които обективно влияят върху нея.

Възражението дойде от ЧЕЗ и в него се твърди, че цените са икономически обосновани и законосъобразни. Определени са на пазарен принцип, който отчита всички допълнителни разходи по поддържането и обезопасяването на стълбовете. От компанията уточняват, че работят изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство и че ще обжалват решението на антимонополния орган в законно установения срок пред ВАС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!